ТАЕКУОН-ДО И ФИЗИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ ЧАСТ 1

Изучаването на Таекуон-до дава на практикуващите няколко уникални преимущества във физическата подготовка.

Изучаването на Таекуон-до дава на практикуващите няколко уникални преимущества във физическата подготовка.

            Без съмнение, едно от най-ценните богатства на живота е доброто здраве. В същото време, един от главните грехове на човечеството е това, че не отделя достатъчно внимание на това богатство. ”Този, който не пренебрегва тялото и не вреди на нито една част от него, включително и косата, се счита за послушен син” - това гласи една източна мъдрост.

            Благополучието, силата, славата, блясъкът на физическата красота - всичко това губи значението си, ако човек не постигне добро здраве. Дълг на човека пред самия себе си и пред своето семейство е постоянно да развива и усъваршенства своя организъм. Конфуций е казал: ”Да бъдеш здрав - това значи да проявяваш голяма преданост към родителите си, тъй като здравето на детето за тях е най-голямата радост”.

            Трениращите могат да разберат колко важно е Таекуон-до за здравето.

            С Таекуон-до може да се занимавате индивидуално или на групи, без значение от обурудването. В повечето случаи (освен в спаринга) заниманията са самостоятелни. Доколкото тялото може само да установи индивидуалните граници на всеки трениращ, то контузиите и нараняванията са много редки, а подобряването на физическото състояние на трениращите се отчита автоматично. Цялата двигателна система от пръстите на ръката до пръстите на краката започва активно да действа.

Д-р Робърт С. Арнер, носител на черен колан по Таекуон-до, пише: „В резултат на тренировките, мускулите не стават релефни, просто става превръщане на мастната тъкан в мускулна. При тежкоатлетите разтежът на обема на мускулите не съпровожда образуването на нови кръвоносни съдове, в тъканите се появяват области, които трудно се оросяват. Кислородът трудно прониква в такива области на мускулната тъкан. Недостигът на кислород се компенсира с повишено кръвно налягане и във връзка с това, умората настъпва бързо...“.

            Характерни за тренировките по Таекуон-до са голямият брой повторения. При тях, преодоляването на неголямо съпротивление, води до развитието именно на тънка мускулатура. Такива мускули са разположени близо до кръвоносните съдове, като по този начин се постига висока издържливост и работоспособност.

            Високите удари с крака, балансиращите движения с ръце едновременно с тях, и осъществяването и на двете чрез въртене на таза, води до развитие на коремните мускули.

            Повечето удари в Таекуон-до са свързани с високо вдигане на краката, което развива страничните мускули на туловището и вътрешната повърхност на бедрата. Заниманията по Таекуон-до са особено полезни за жените, тъй като способстват за развитието на долната част на пресата и бедрата, тоест частите на тялото, които определят фигурата на една жена в която и да е възраст. След раждане, когато мускулите са отпуснати и отслабени, занятията по Таекуон-до са идеални за възтановяване на мускулния тонус. Това благоприятства както здравето, така и външната привлекателност.

            Стандартният режим на тренировки е свързан с активната дейност на цялото тяло. Вследствие на тази дейност, се увеличава честотата на сърдечните съкращения, дълготрайното повишаване на интензивността на обмена на кислород в сърцето и белите дробове. Тази засилена вентилация се нарича аеробен ефект, и се характеризира със следните проявления:

  1. Повишаване ефективността на работа на белия дроб.
  2. Подобряване на кръвоносната дейност, вследствие увеличението на кръвоносните съдове, повишаването на тяхната еластичност, намаляване на дистонията.
  3. Подобряване на състава на кръвта, по-специално – увеличение на червените кръвни телца и на хемоглобина.
  4. Повишаване на жизнеспособността на тъканите на тялото, благодарение на усилените обменни процеси.
  5. Подобряване на работата на сърцето (сърцето придобива способност да работи при повишени натоварвания).
  6. Подобряване на съня и на ускорено изхвърляне на отровите от организма.

Следва продължение............

Из "Енциклопедия по Таекуон-до" от ген.Чой Хонг Хи