НЯКОИ ФАКТИ ЗА БОКСОВИТЕ РЪКАВИЦИ !

Слабо известно е, че боксовите ръкавици първоначално са измислени с цел да предпазват ръцете на удрящия. А не както днес е широко разпространено – да не наранят противника.

В Древна Елада например юмручните боеве са се водили в брутални условия. Не е имало никакви ограничения в боя и боксьорите са се биели докато единият не изгуби съзнание или не си признае поражението. Антични изображения и статуи показват, че след IV в.пр.Хр. участниците в юмручните боеве започнали да навиват кожени ленти на ръцете си, за да предпазят дланите и ставите си. Отново и дума не ставало за безопасност на противника. Напротив: в някои битки било допустимо ударът да се утежнява чрез метална пластина в ръката.

Съвременните боксови ръкавици също са изработени с цел да предпазват ръцете на спортиста. Така се променял и спортът. В миналото, когато боксът е бил с голи ръце, ударите са били предимно в тялото. Причината е, че са били големи щетите по ръцете на боксьора при удари в главата. Със защитените от ръкавиците ръце, боксът все повече се ориентирал към ударите в главата.