КУМДО – КОРЕЙСКОТО БОЙНО ИЗКУСТВО НА МЕЧА

ТРЕНИРОВКИ ПО КУМДО – КОРЕЙСКОТО БОЙНО ИЗКУСТВО НА МЕЧА ABC FIGHT CLUB гр.София, Ст. Васил Левски, вход 1, зала 4Б, вторник от 17.30 до 18.30 часа , събота и неделя от 15.30 до 16.30 часа.

Бойно изкуство, което в заниманията си и днес се стреми да съхрани класическото разбиране за определения като „школа“, „майсторство“ и „начин на живот“ – такова е КУМДО. Корейското бойно изкуство за боравене с меч.   

В София КУМДО упорито си пробива място в последните години. Пътят на навлизането му е чрез семинари с чужди майстори и редовни тренировки. Това е традиция в методиката в бойните изкуства на столичния ABC FIGHT CLUB, чийто основател и инструктор майстор Красимир Гергинов е сред доайените у нас на друго корейско бойно изкуство – таекуон-до. В отсъствието на състезания, семинарите са мястото, където отиват най-мотивираните, тези, които са готови да отделят време и средства, за да научат нещо ново, да обменят опит, да участват в тренировка, различна от обичайната. Трениращите в групата по КУМДО в клуба не спират да се усъвършенстват в международна среда на семинари и прояви с корейски, гръцки, американски практикуващи.  

„КУМДО е бойно изкуство, не спорт, не игра, не имитация на бой с меч... Кумдо не може да научиш сам, без учител, за два месеца, или по видео в интернет. В кумдо няма медали – мечът е вашият медал…“… Това е част от етиката, в която възпитава корейското бойно изкуство.

В него има много търпение, постоянство, дисциплина. За да усвоиш една техника, са необходими хиляди повторения. Това са бойни изкуства за цял живот, в тях липсва състезателният спаринг, всички техники са прецизни, работи се с точност до сантиметри, за да намериш жизнените точки по човешкото тяло, които водят до обезвреждане на противника.

Аналог на КУМДО е далеч по-известното японско бойно изкуство кендо; частично спортно ориентирано, с добра популярност в Европа и със стройна система на разпространение. КУМДО е различно. В миналото занимание за елита, и днес то запазва ограниченото си, донякъде елитарно разпространение, тъй като изкуството на меча не може да бъде усвоено от всеки. Като цяло в Европа в миналото, а и днес, към него се ориентират хора от средно и по-високо социално ниво.

КУМДО няма популярността на таекуон-до, карате, нито спортната слава на джудо и самбо. Останало сравнително далеч от филмовото, медийното и обществено внимание, КУМДО запазва в някаква степен сходството с традиционните източни бойни изкуства. Наред с това, все по-често техники и методики от тях се използват в обучението и подготовката на хора от системата за сигурност, полицейски и специални части, хора, ангажирани с опазването на обществения ред, охранители и т.н. Съвременната тренировка е добра система за активен и здравословен начин на живот, физическо и психическо развитие. Освен върху техника и физика, се работи и с дихателни упражнения, познания за функционирането на човешкото тяло, психология, акупунктура.

Тренировките са динамични, разнообразни, започва се с елементарни движения с дървени тояги, които са по-евтини и имитират меча. Тоягата като оръжие е позната по цял свят. Тренировката с тояга прави ръцете и тялото гъвкави, раздвижва всички стави, мускули и е много полезна при днешния заседнал начин на живот. Само майсторите от определено ниво нагоре боравят с истински меч. Практикуват се и разнообразни техники на рязане с цел усъвършенстване на ударите (например рязане на вестници, тренировка с гасене на запалена свещ с меч и много разнообразни и забавни упражнения)...

Изкуството на меча е различно, слабо познато и практически безкрайно. За да го изучаваш, трябва да му отделиш време, да имаш добър учител, и да не забравяш, че колкото и да си добър, постоянно учиш нещо ново.

Тренировките по КУМДО в зала 4Б на Националния стадион „Васил Левски“ са всеки вторник от 17.30 до 18.30 часа и събота и неделя от 15.30 до 16.30 часа.