СТЕПЕНИ И КОЛАНИ В КИКБОКС

????Кикбокс възприема системата на степени и колани от други бойни изкуства. Коланите определят различното спортно-техническо ниво на трениращите. Свързани са с традициите в бойните изкуства и етикета и поведението в тренировъчните зали.

ℹ️Състезателният кикбокс обичайно не използва колани. Хиляди школи, зали, училища и клубове по кикбокс обаче използват.

➡️КОИ БОЙНИ ИЗКУСТВА ИМАТ КОЛАНИ? ⬇️

Карате, Таекуон-до, Джиу-джицу, Джудо, Айкидо … и т.н. и т.н.

✅✅✅КАКВИ СА ЦВЕТОВЕТЕ?

Различните школи в кикбокс имат различни степени и цветове колани. Обичайно има десет ученически степени – цветни колани.

ℹ️Наричат се кю и са:

10 кю – бял колан;

9 кю – бял колан с жълта лента (по дължина);

8 кю – жълт колан;

7 кю - жълт със зелена лента;

6 кю – зелен колан;

5 кю - зелен със синя лента;

4 кю – син колан;

3 кю - син с червена лента;

2 кю – червен колан;

1 кю – червен с черна лента

I дан - черен колан

➡️НАЧАЛОТО

✔️Обикновено се започва с бял колан – 10 кю. Това е степента, с която влиза всеки начинаещ в залата. Често пъти тя е съпроводена и с клубното облекло за кикбокс, с което се участва в тренировките.

✔️Смисълът на белия цвят е както чистотата на помислите, с които се започват тренировки, така и незнанието, т.е. – това, че започваш от нула. Следват първите стъпки по заучаване на основните удари с ръце и крака, общата физическа подготовка и други физически упражнения.

✔️За по-високите степени – съответно по-тъмните колани - има по-сложни удари с крака, които включват скок и въртене; комбинации от удари; различни видове спаринг (договорен и свободен); работа на различните уреди в залата (гири, педели, щитове, лапи, чували и т.н.). За по-напредналите има тактически прийоми в спаринга, приложение на правилника и т.н.

✔️Успоредно с физическото развитие, тренировките развиват характера, волята и дисциплината, водят до развитие на психически и нравствени качества.

✔️МАЛКО ИСТОРИЯ…

ℹ️Кикбокс е боен спорт, възникнал в Япония. Развива се на основата на карате и бокс. Тренира се като боен спорт, система за самозащита и като алтернатива на фитнес и кардио тренировки.

✔️В Япония кикбокс е познат още през 50-те години на ХХ век. В следващите десетилетия след края на Втората световна война много японски майстори в различни бойни изкуства живеят и работят в различни държави по света. Наред с другите бойни изкуства, те разпространяват и кикбокс. През 70-те години на ХХ век кикбокс вече получава своето признание най-напред в САЩ като боен спорт. Следват Европа и другите континенти.

????И до днес в световен мащаб кикбокс няма една ръководна структура; също няма и едно-единствено световно първенство. Познати са различни стилове и разнообразие от правилници.

✔️Системата на степените и коланите е част от разнообразието и богатството на спорта кикбокс. Тренирайте кикбокс и се запознайте с нея!