ПРЕДИМСТВА НА ТАЕКУОН-ДО

1. Популярност

Да се занимават с Таекуон-до, могат млади и стари, мъже и жени, а в някои случаи и инвалиди. Физическата сила, теглото, анатомичните особености на строежа на тялото не налагат ограничения. 60-годишна едноръка жена, тежаща 85 фунта, може да постигне значителен прогрес в духовното и физическото състояние, да получи такова удовлетворение от занятието, така както 16-годишен олимпийски шампион-десетобоец.

Формите могат да се подбират в съответствие с индивидуалната особеност и подготовката на трениращите, защото Таекуон-до включва в себе си множество различни движения, от които е лесно да се подберат подходящите за дадения ученик.

За морална подкрепа на тези, които се справят по-лошо, трябва да се отбележи, че повечето майстори в Таекуон-до в началото не са били физически силни, нито са имали вродена координация на движенията. На практика инструкторът често предпочита да започне работа с физически по-неподготвените ученици. Това не противоречи на здравия разум. Обикновенно такива ученици са склонни да работят повече и да проявяват по-голяма упоритост.

В някаква степен Таекуон-до прилича на гимнастиката. Ученикът е длъжен да повтаря това, което показва учителят, при което получава съвети за поправяне на грешките в изпълнението на техниките.

Няма нищо осъдително в това, че дори не особено опитни ученици показват на начинаещите техники, които те самите все още не са усвоили напълно.

Из "Енциклопедия по Таекуон-до" от ген.Чой Хонг Хи