ОТЗВУК ОТ КИКБОКСА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ

Поредно признание за представянето на Европейските игри в Полша получи състезателката ни по кикбокс Александра Димитрова. В турнира по кикбокс тя спечели бронзов медал на фул контакт – 52 кг.

⬆️⬆️⬆️В понеделник на церемония в Министерството на младежта и спорта тя бе сред наградените медалисти в спортовете бокс, бадминтон, стрелба, карате, кикбокс. Те получиха почетен плакет от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

***

✅✅✅Официалният сайт на Европейските игри публикува любопитна статистика за турнира по кикбокс. В него участваха 128 кикбоксьори от 22 европейски държави, по равно мъже и жени. Стиловете са три, като фул контакт и пойнт файт са с по три категории, а лайт контакт с по две категории за мъжете за жените.

➡️13 държави изпратиха свои състезатели на 16-те финала. Най-много от тях са от Италия – 8 италианци играха финали. Словения и Германия имаха 4 финала, Ирландия – 3 финала, Турция, Грузия, Гърция, Украйна, Азербайджан, Испания, Норвегия, Сърбия и България???????? – по 1 финал. Любопитен факт е, че домакините от Полша например не успяха да стигнат финал.

***

????Припомняме, че България???????? спечели общо 12 медала от Европейските игри, което я нареди на 26 място по брой спечелени медали, непосредствено зад Сърбия и преди Азербайджан. ⬆️⬆️⬆️Най-много спечелени медали има Италия, следвана от Испания и Украйна.

✔️В предишните две издания на Европейските игри най-много медали имаше отборът на Русия, която в Полша не беше допусната да се състезава, както и Беларус.

✔️В дъното на таблицата по медали са Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Монако – с по 1 сребърен медал. От балканските държави е интересно още, че за първи път на ЕИ през 2023 г. медал спечели Албания – два златни в карате и стипълчейз. За първи път на ЕИ Косово остана без медал въобще.

***

✅✅✅Европейските игри (ЕИ) се провеждат на четири години, но далеч нямат репутацията на Азиатските игри и Панамериканските игри, които се провеждат от `50-те години на ХХ век. Досега ЕИ се състояха в Баку през 2015 г., в Минск през 2019 г. и в Полша през 2023 г.

✔️Следващото им издание е планирано за 2027 г., като за сега няма определена страна домакин. Не са известни и спортовете, които ще бъдат включени в него.

✔️Спортовете ще бъдат определени в зависимост от програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелос през 2028 г., като целта на организаторите от Европейския Олимпийски комитет (ЕОК) е на Европейските игри да проведат квалификации за квоти за Олимпиадата в Лос Анджелос.

????През септември 2023 г. в Ханчжоу, Китай, ще се проведат Азиатските игри – събитие с далеч по-големи традиции и мащаби от Европейските. Това ще бъде тяхното 19-о издание. От бойните спортове там са включени бокс, джудо, карате, таекуондо WT, кореш (вид борба).

***

✅✅✅Следващото участие на неолимпийските бойни спортове като кикбокс, френски бокс (савате) и др., в мащабно събитие, е на Световните бойни игри - World Combat Games в Рияд, Саудитска Арабия, от 21 до 30 октомври 2023 г.