КИК БОКС СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ЗАПОЧВА В НЕДЕЛЯ

В неделя, 17 октомври, в град Йезоло ди Лидо (регион Венеция), Италия, предстои официалното откриване на Световното първенство по кик бокс (WAKO World Kickboxing Championship 2021). Състезанието е във всички 7 кик бокс стила във възрастовите дивизии мъже и жени 19 – 40 (Seniors) и 41+ (Masters).

Според официалната програма откриването е в неделя вечерта на футболния стадион в града, в присъствието на всички отбори. Срещите започват в понеделник,18 октомври, с квалификации, а първите финали в дивизията Masters 40+ се играят в петък. В събота, 23 октомври, са останалите финали и отборните на пойнт файт. Световното първенство обичайно има он лайн излъчване.

На снимката на плаката виждате лъва JES-KIBO – официалния талисман на първенството, организирано от италианската Федерация по кик бокс, муай тай, савате, шут бокс и самбо. Името му идва от първите букви на града домакин (Jesolo) и спорта кик бокс (Kickboxing). Ревящият лъв е дал и мотото на Световното първенство – „Бий се като лъв”, което се отнася и за ринга, и за татамито. Страната домакин е представлявана от снимките на световните шампиони по кик бокс Елена Кардони и Давиде Кола.

Ситуацията около ковид не промени графика на световните първенства по кик бокс доколкото последните две бяха през 2019 г. в Сараево (Босна и Херцеговина) и в Анталия (Турция). Световното в Йезоло обаче е първото голямо състезание от международния календар, след като миналата година, както в повечето спортове, бяха отменени и Европейското първенство по кик бокс за мъже и жени, и Световното първенство за юноши и девойки.

Статистиката сочи, че са се регистрирали състезатели от 70 държави. Общият брой заявки е 1595. Тук влизат и заявките за музикалните форми с и без оръжие, както и отборните. Традиционно състезателите на татами стиловете могат да участват в повече от един.

Възрастите също имат особености. Въпреки че мъже и жени обичайно в кик бокс се приема, че са от 19+ години, на практика на татами стиловете в Йезоло могат да се състезават състезатели, родени от 1981 г. до 2005 г., а на ринговите – от 1981 г. до 2003 г.

Според официалната регистрация отборите с най-много заявки са: Турция (103). Следва Руската федерация (101), чийто отбор е с името Rocket Kickboxing Team (заради скандалите с допинга не им е позволено да участват на световни първенства със своето национално име и флаг). Следва домакинът Италия (91), Полша (82), Унгария (65), Украйна (59), САЩ (54), Хърватия и Германия (с по 54) и др. Не винаги обаче по-големият брой заявки е гарантирал по-голям брой медали в класирането по държави, като и тук националните отбори сами решават за тактиките си. С по 1 състезател на Световното първенство са се записали символично Естония, Армения и Гвинея Бисау. Българския отбор се състои от 34 човека в това число 20 състезатели, 7 треньора, 5 съдии, 1 рехабилитатор и 1 водач.

Според официалната регистрация:

Най-многобройните категории при мъжете са: К1 до 75 кг (31 участници), К1 до 63.5 кг (27 участници); К1 до 67 кг, К1 до 71 кг, К1 до 81 кг и лоу кик до 63.5 кг (всяка с по 26 участници), фул контакт до 71 кг и лоу кик до 71 кг (всяка с по 24 участници), К1 до 86 кг (22 участници) и др.

Най-многобройните категории при жените са: К1 до 52 кг (21 участнички), К1 до 60 кг (17 участнички), пойнт файт до 55 кг, лайт контакт до 65 кг, К1 до 56 кг (всяка с по 15 участнички), лоу кик до 56 кг и К1 до 65 кг (всяка с по 14 участнички) и др.

Разбира се, на всички тези официално регистрирани състезатели, както и на техните треньори, отбори, съдии и водачи, предстоят своевременно пътуване в условията на ковид рестрикции, успешен кантар, регистрация и т.н., така че в крайните схеми преди старта може да има разлики.

Залата на Световното първенство е Palainvent, в центъра на Йезоло. Събира до 4000 зрители и заедно с прилежащия стадион, е домакинствала стотици мероприятия в областта на футбол, баскетбол, волейбол и други спортове.

За К1 категориите Световното първенство в Йезоло е единствената квалификация за The World Games в Бирмингам, САЩ, през юли 2022 г.