ИЗПИТ ЗА КОЛАНИ ПО КИКБОКС

На 23.06. 2024 г., неделя,от 10.00ч. ще се проведе изпит по кикбокс. Могат да се явят желаещите за повишаване на степен или за първа степен по кикбокс които тренират в групите на клуба .
Записването за изпита е до 21.06. 2024г., при треньорите на групите, с платена такса.
Начало на изпита неделя 10.00ч. ,зала 5Б, ст."Васил Левски".
За още информация и записване се обърнете към треньорите.

Кикбокс възприема системата на степени и колани от други бойни изкуства. Коланите определят различното спортно-техническо ниво на трениращите. Свързани са с традициите в бойните изкуства и етикета и поведението в тренировъчните зали.

ℹ️Състезателният кикбокс обичайно не използва колани. Хиляди школи, зали, училища и клубове по кикбокс обаче използват.

➡️КОИ БОЙНИ ИЗКУСТВА ИМАТ КОЛАНИ? ⬇️

Карате, Таекуон-до, Джиу-джицу, Джудо, Айкидо … и т.н. и т.н.

✅✅✅КАКВИ СА ЦВЕТОВЕТЕ?

Различните школи в кикбокс имат различни степени и цветове колани. Обичайно има десет ученически степени – цветни колани. И майсторската - черен колан.

ℹ️Наричат се кю и са:

10 кю – бял колан;

9 кю – бял колан с жълта лента (по дължина);

8 кю – жълт колан;

7 кю - жълт със зелена лента;

6 кю – зелен колан;

5 кю - зелен със синя лента;

4 кю – син колан;

3 кю - син с червена лента;

2 кю – червен колан;

1 кю – червен с черна лента

I дан - черен колан

➡️НАЧАЛОТО

✔️Обикновено се започва с бял колан – 10 кю. Това е степента, с която влиза всеки начинаещ в залата. Често пъти тя е съпроводена и с клубното облекло за кикбокс, с което се участва в тренировките.

✔️Смисълът на белия цвят е както чистотата на помислите, с които се започват тренировки, така и незнанието, т.е. – това, че започваш от нула. Следват първите стъпки по заучаване на основните удари с ръце и крака, общата физическа подготовка и други физически упражнения.

✔️За по-високите степени – съответно по-тъмните колани - има по-сложни удари с крака, които включват скок и въртене; комбинации от удари; различни видове спаринг (договорен и свободен); работа на различните уреди в залата (гири, педели, щитове, лапи, чували и т.н.). За по-напредналите има тактически прийоми в спаринга, приложение на правилника и т.н.

✔️Успоредно с физическото развитие, тренировките развиват характера, волята и дисциплината, водят до развитие на психически и нравствени качества.

✔️МАЛКО ИСТОРИЯ…

ℹ️Кикбокс е боен спорт, възникнал в Япония. Развива се на основата на карате и бокс. Тренира се като боен спорт, система за самозащита и като алтернатива на фитнес и кардио тренировки.

✔️В Япония кикбокс е познат още през 50-те години на ХХ век. В следващите десетилетия след края на Втората световна война много японски майстори в различни бойни изкуства живеят и работят в различни държави по света. Наред с другите бойни изкуства, те разпространяват и кикбокс. През 70-те години на ХХ век кикбокс вече получава своето признание най-напред в САЩ като боен спорт. Следват Европа и другите континенти.

????И до днес в световен мащаб кикбокс няма една ръководна структура; също няма и едно-единствено световно първенство. Познати са различни стилове и разнообразие от правилници.

✔️Системата на степените и коланите е част от разнообразието и богатството на спорта кикбокс. Тренирайте кикбокс и се запознайте с нея!