ХАЕДОНГ КУМДО - Корейското бойно изкуство с меч

В модерни времена, това традиционно бойно изкуство, което иначе е било предназначено само за армията, е вече достъпно за всички заинтересовани трениращи.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ХАЕДОНГ КУМДО
A HISTORY IN BRIEF OF HAEDONG KUMDO

(информацията е предоставена с любезното съдействие на Grand Master Jeong Seong Kim)
Хаедонг Кумдо (Haedong Kumdo) е бойно изкуство възникнало от древната корейска династия Kokuryo. По онова време династията създава тренировъчен лагер и тренира възпитаниците си с разнообразни по вид оръжия, така че те да могат да отблъскват враговете, като същевременно са лоялни към страната си.

Войните, които преминали през този лагер в онези времена били наречени: Chung (Обич към родината си), Whoo (Благоговение към родителите), Ye (Респект към възрастните) и Ui (Прави добро и прави правилните неща).В онези времена, тези войни с техните познания по Хаедонг Кумдо и Do (Неговият път), били в огромна помощ за Крал Kuangeto при отблъскването на агресивните съседни държави, и допълнително допринесли в голяма степен Kokuryo да бъдат една силна нация с огромна територия.

Системата за обучение на войните на Kokuryo била въведена много преди рицарството на Paekjea и Hwa Rang Do на Silla, и била използвана да обучи много талантливи мъже, като по този начин създаде основата на една цяла нация. Системата на тези войни също така помага на генерала от Kokuryo Ulgymunduk, да победи 2 милиона нашественици от страната Su (една от древните китайски държави), което не е било правено никога преди това. В допълнение, посредством същата тази система, генералът успява да победи и още 600хил. китайски нашественици чрез така наречения Il-dang-beak (един за сто) боен дух, и по този начин запазва мира и справедливостта, както и оставя като ценен завет за идните поколения, чувставото за гордост и несломим дух.

В миналото, Хаедонг Кумдо е представлявало един много ценен актив, но поради стотиците години и поколения, както и поради други фактори, като например японските инвазии, последователите на това бойно изкуство напуснали обществения живот и започнали да живеят изолирани в планините. По-късно, след японската Hideyoshi инвазия в Корея през 1952г., японското Кендо пуска корени в Корея. В модерните времена обаче, корейската държава започва активна кампания да възстанови традиционните корейски бойни изкуства и по този начин в днешни дни тези традиционни бойни изкуства вече пускат своите корени наново в Корея. Традициите са запазени чрез малцината майстори, които и до ден днешен живеят изолирано в планините и там обучават своите последователи в традиционните корейски бойни изкуства, а животът им преминава в чувство на пълноценност, чрез малцината трениращи, които ще продължат традициите.

Хаедонг Кумдо е корейското бойно изкуство, чиято традиция е продължена преди повече от 40 години от Grand Master Jang Beak San в полите на една от планините, и в близост до последвалия го Grand Master Kim Jeong Ho. В модерни времена, това традиционно бойно изкуство, което иначе е било предназначено само за армията, е вече достъпно за всички заинтересовани трениращи. В допълнение, Grand Master Kim Jeong Seong, който понастоящем е и Chong Jae (Президент) на Обединената Световна Федерация по Хаедонг Кумдо (United World Haedong Kumdo Federation – UWHKF), разработва и доусъвършенства бойните техники и форми с два меча, които се базират на традиционните такива с един меч.

Видно от написаното по-горе е, че Хаедонг Кумдо се основава на техниките за водене на битка с меч от един войн срещу по-голям брой противници, което е много различно, ако бъде сравнявано с японското Кендо, където техниките се базират върху битка на един противник срещу друг един противник. Също така, когато човек наблюдава Sang-soo Kumbup формите с меч в Хаедонг Кумдо, става видно, че техниките са в множество посоки в пространството и обикновено в приклекнало положение, което допълнително изисква упорити движения с много сила.

Основните техники на Хаедонг Кумдо включват техники за фехтовка с меч, рязане, удари, мушкане и гасене на свещи, спаринг, както и техники за дишане, които традиционно са били в основата на военното обучение на армията на Kokuryo и които остават в историята като нейното най-добро бойно изкуство.

Следователно, всичките тези специални свойства на Хаедонг Кумдо, го разграничават коренно от опростените и лесни техники на японското Кендо или от величествеността на китайското Кунг Фу, и го правят едно от най-реалистичните бойни изкуства с меч. Древната династия Kokuryo просъществува повече от 700 години, като през това време възникват и изчезват множество малки държави, а и междувременно в Китай преминават цели династии, започвайки от династия Хан и достигайки до края на династия Данг. През всичкото това време Kokuryo остава известан като страната на Dongijock или иначе казано: „Народът от Изтока, които са добри с меча и лъка, и които вярват във важността на Do (Пътя)“. Сега, 2000 години след династията Kokuryo, величествената история на Хаедонг Кумдо е възстановена.

Причината, поради която, историята за Kokuryo кара кръвта във вените на корейците да закипи е може би и носталгията по отминалото величие на тогавашната корейска нация, огромните територии, върху които тя се е простирала, както и неимоверния боен дух, чрез който всичко това е било защитавано и опазвано.

Като потомци на великите Kokuryo, управлявали повече от 700 години, сегашните майстори в това бойно изкуство имат желание да наследят този боен дух от древните войни и да предадат всичко това на останалия свят чрез бойното изкуство на Хаедонг Кумдо.

За желаещите да практикуват кумдо може да направите това в ABC FIGHT CLUB - гр.София, бул.Евлоги и Христо Георгиеви 38 Национален стадион "Васил Левски", вх.1,зала 4 Б  Вторник - 17.30-18.30ч., Събота и Неделя 15.30-16.30ч.