ГРАНД МАЙСТОР ПАРК ДЖУН ТЕ И GTF В СОФИЯ (1993 Г.)

ГРАНД МАЙСТОР ПАРК ДЖУН ТЕ И GTF В СОФИЯ (1993 Г.)

Преди близо 30 години приблизително по това време в България се представя официално таекуон-до федерацията - GTF и свързаната с нея философия на корейското бойно изкуство таекуон-до. От 16 до 21 януари 1993 г. в София се състои таекуон-до семинар в България на гранд майстор Парк Джун Те (Grand Master – GM Park Jung-tae). Към онзи момент – ГМ Парк Джун Те (1943 - 2002) е IX дан таекуон-до, създател и президент на GTF – Global Taekwon-do Federation.

За събитието в София напомнят публикации в тогавашните медии и разкази на участници. Посещението на „истински корейски майстор“ в България обичайно предизвиква голям интерес и събира трениращите таекуон-до, сред които има и такива, които се занимават и днес.

Това е второ посещение в България на гранд майстор Парк. Първото е през `80-те години на ХХ век, в друг формат. Любопитен момент е, че в официалната му биография, публикувана и сега в чуждестранни GTF сайтове, се посочва, че посещава България през 1985 г. с т.нар. „Пионери на таекуон-до“ (в смисъл на първите, разпространяващи таекуон-до по света).

По-вероятно е обаче да е с групата, която заедно със създателя на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи, посещават България през 1989 г. при първата му визита у нас.

Към януари 1993 година гранд майстор Парк Джун Те, IX дан, вече е основал GTF официално от три години (1990). И в годините преди това някои от последователите на генерал Чой Хонг Хи, основателя на таекуон-до, вече са се опитвали да се отделят от ITF с различен успех. Към онзи момент обаче в системата на неолимпийското таекуон-до най-напред структурата GTF успява да просъществува и да се развие. В международен план поддържа добри отношения с тогавашния WTF – олимпийското таекуон-до, което вече е записало първото си участие на Олимпийски игри като демонстрационен спорт в Сеул през 1988 г.

По спомени на участници в семинара, в София са проведени няколко тренировки, както и редица срещи, запознанства и т.н. В широк смисъл – темата са перспективите за разпространение на таекуон-до и на GTF.

Последната длъжност, която гранд майстор Парк Джун Те заема преди да стане президент на GTF, е Secretary-General ITF and Instruction Committee Chairman. Там достига до VIII дан и е добре познат на таекуон-до общността, със съществен принос за обучението в таекуон-до на инструктори, развитието на степените и организационното развитие на ITF. Също така визитите в различни страни за таекуон-до демонстрации са практика още от 60-те години на ХХ век, включително и България. Той е и един от инструкторите на корейците, които впоследствие са изпратени в различни европейски страни, включително и на корейския майстор Ким Унг Чол, на практика последният, който е работил в България.

Към 1993 г. таекуон-до вече е широко застъпено у нас. От години официално функционират доста клубове, провеждани са и различни състезания, републикански първенства или турнири, национален отбор участва на две световни първенства през 1988 и 1990 г.

В България визитата на гранд майстор Парк е в периода от 16 до 22 януари 1993 г., по покана на тогавашните ЦСКА и БАТ.

В София провежда съдийски и технически семинар и изпит за ученически и майсторски степени като част от програмата на GTF за развитие и разпространение на таекуон-до. На семинара са засегнати всички аспекти от таекуон-до като бойно изкуство и като спорт. Гранд майстор Парк демонстрира класическа техника, специални техники, тренировки за спаринг и самоотбрана.

Във връзка с големия интерес е проведена пресконференция, на която разказва пред журналисти за себе си и организацията, която ръководи. Той заявява, че е щастлив отново да посети България и е учуден от бързите промени в страната. Казва, че намира София за по-многообразна, хората – за по-освободени, но също и по-угрижени и забързани.

За себе си споделя, че е роден през 1942 (1943 г., по други източници), че е зодия лъв, че живее официално в Торонто, Канада, женен е за канадка (и до днес съпругата му гранд майстор Линда Парк е почетен президент на основаната от него GTF).

На пресконференцията представя основаната от него GTF като неполитическа организация за корейското бойно изкуство таекуон-до, която се отличава с високо техническо ниво на членовете й и демократични отношения. Споделя, че много от присъединилите се към GTF са го направили от уважение към неговия авторитет. Посочено е, че близо 100 000 души в света са последвали неговата организация, както и че тя има нужда от хора с високо техническо ниво, за да разпространяват таекуон-до. Като крайна цел разбира се е посочено обединението на таекуон-до в световен мащаб.

За същата година в Русия от 27 септември до 8 октомври е насрочено Европейско първенство по таекуон-до GTF, за което официално му е заявено участие на български отбор. Страната ни дори предлага кандидатурата си за домакин на Световно първенство по таекуон-до за следващата 1994 г. Доц. Цветан Цветанов (1951 - 1994), президент на Българския съюз за физкултура и спорт, на ЦСКА, на Българската асоциация по таекуон-до - БАТ и Съюза по бойни изкуства получава от него и почетен медал на GTF за принос в развитието на таекуон-до. Гранд майстор Парк изразява задоволство и от високото професионално ниво на инструкторите и състезателите у нас, което е допринесло много за успехите на българското таекуон-до. От София той заминава за Гент, Белгия, за участие в европейски таекуон-до съвет като част от международната си дейност.

По редица причини в следващите месеци GTF в България не успява да се развие. Запазени кадри от национални състезания обаче показват участници с добоци на GTF, което свидетелства колко близка е техниката на таекуон-до. На практика в тези години, независимо от принадлежността, сходната техника позволява на трениращите да се включват с различен успех на ITF и WTF турнири.

***

Материалът е любителски и не претендира за изчерпателност