ФРАНЦУЗИТЕ ВЕЧЕ НЕ ИЗДЪРЖАТ БЕЗ СПОРТ

Електронна петиция за възобновяване на спортните дейности при спазване на мерките за неразпространение на Covid-19 набира популярност сред френската общност от няколко дни. Особено активни в нея са трениращите бойни спортове като сават, кик бокс, бокс и много видове бойни изкуства.

В петицията се посочва, че са значителни щетите върху физическото и психическото здраве на хората от липсата на тренировки и се излагат аргументи защо е важно да бъде възобновена дейността на спортните зали за бойни спортове.

„Нека дадем на спорта мястото, което заслужава в нашата страна. Освен, че е страст за някои, той е необходимост за всички” – се казва в петицията.

За французите популярността на бойните изкуства е безусловна. Париж – Берси е домакин на най-големия световноизвестен фестивал на бойните изкуства всяка пролет - Festival des Arts Martiaux. От много време насам за първи път тази година не успя да се състои неговото 35-о издание (насрочено за март 2020-а, отложено за юни 2020-а и засега насрочено за 3 април 2021-а с уверенията на организаторите, че закупените билети от март тази година важат…).

И до средата на ноември французите така и не успяха да се върнат за по-дълго време към седмичните си занимания в т.нар. gym – спортни клубове и зали, ориентирани към кондиционни, силови и фитнес тренировки и бойни спортове. Масово спортните зали си останаха затворени от март до началото на септември, възобновиха за кратко дейността си за няколко седмици до средата на октомври, когато отново бяха ограничени от мерките срещу пандемията.

И в момента, въпреки студеното време, на места се вижда как продължават заниманията им на открито, където това е възможно. Макар и вяло, текат и он-лайн тренировки в социалните медии. Сават (френски бокс) се тренира в паркове, гаражи и на улицата, но в несравнимо по-малки групи, без упражненията по двойки и на практика без истински спаринг. Отложени бяха за тази година и всички големи първенства при аматьорите и професионалистите за всички възрасти, както и регионалните турнири и гала вечери, които бяха стотици.

Отпадането на всички сават състезания изглеждаше предизвестено още лятото, доколкото от началото на пандемията няма и нормален тренировъчен процес, а упражненията в контактните спортове бяха предимно индивидуални и без традиционния спаринг. На практика един огромен сектор (само сават се практукива от регистрирани няколко десетки хиляди души във Франция) е спрял и си остава напълно осакатен. По тази причина бавно и сигурно се рушат както създадените навици у активните хора да се движат, да инвестират в спорта и здравето си, руши се заинтересоваността на заетите в сектора да продължат да го развиват, професионални спортисти се връщат години назад в подготовката си и губят време и средства, инвестирани в нея... В този сектор не всичко опира и до финансовото подпомагане на залите, докато са затворени, става дума за нуждата от спорт, се посочва в петицията и в коментарите под нея.

„Нужда от спорт” – така е озаглавена и петицията, вече подписана от няколко десетки хиляди французи. В нея се казва още, че подписалите я насърчават действията на държавата в посока – възобновяване на спортните занимания за деца и възрастни при спазване на мерките срещу неразпространение на заразата. Сред основните им аргументи е това, че за разлика от месец март, вече се знае много повече за пандемията и както и в другите сектори, спортните дейности могат да се практикуват по спокоен и сигурен начин. Тя е адресирана до министрите на образованието и младежта и на спорта във френското правителство. В многобройните коментари под нея се срещат обичайните логични аргументи на спортуващите – защо техните занимания не са по-опасни от всички останали.