ФОРМИТЕ В ТАЕКУОН-ДО: ЗА УПРАЖНЕНИЕ ИЛИ ЗА САМОЗАЩИТА?

ℹ️Има ли полза от тренировката на форми – е един често задаван въпрос. Краткият отговор е „да“ и практиката го е показала

????Много хора, които тренират таекуон-до, смятат, че формите (тул) са единствено методика за тренировка на баланс, равновесие, техника издръжливост, ритъм… И психологически качества като дисциплина, упоритост, търпение, концентрация...

Само казаното до тук вече не е малко.

➡️По този начин обаче напълно се пренебрегват аспектите на самозащитата (хосинсул) във формите.

➡️Въпреки че, когато попитаме „Какво е определението за форма (тул)?“ всички казват: „Тул е поредица от защитни и атакуващи движения, в логическа последователност, срещу един или няколко въображаеми противници“.

Това е стандартното определение за форма в Енциклопедията на генерал Чой Хонг Хи, познато на всеки, който тренира, и все още често пренебрегвано като съдържание. „Поредица от защитни и атакуващи движения“ звучи като самозащита. И думата „противници“ води към същото.

➡️В Енциклопедията създателят на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи казва: „Тул е комплекс от движения, състоящ се от основни атакуващи и защитни действия, изпълнявани в логически обоснована последователност“. По-нататък той се спира върху ползите от практикуването на формите. И преди всичко посочва, че формите представляват техники за самозащита, в логична последователност, чиято цел е да се подпомогне подготовката на трениращите. От това следва, че

????ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ НА ФОРМИТЕ Е ДА СЕ ТРЕНИРА САМОЗАЩИТА

⬇️Освен това, наистина ли може да се смята, че ген. Чой ще прекара повече от 40 години от живота си, развивайки формите само за тренировка на баланса, равновесието и т.н.? Като при това разработва толкова много атакуващи и защитни техники, каквито се съдържат в 24-те тула в таекуон-до.

✅Често формите не се изучават в дълбочината им, до която би могло да се достигне. Трениращите стават първи или втори дан и смятат, че са напреднали. Но първи дан е само началото и означава, че този, който тренира, вече има добри познания за основата. Вместо да се разбере това, обикновено се смята, че тренировката на форми е едни безкрайни повторения. И идва въпросът - защо трябва да заучаваме нови и нови поредици от защитни и атакуващи движения в следващите форми? Освен, за да ходим на състезания, да се явим на изпит за следващ дан, или просто защото така или иначе ходим на тренировки в някоя група по таекуон-до, където се прави това. За някои от трениращите всичко това е откровено губене на време и те предпочитат да отделят повече усилия на други аспекти в тренировките по таекуон-до.

✔️Често при тренировката на форми се набляга на това, че добрата техника, е необходима само, за да се спечели златен медал или да се покрият изискванията за степен. Разпространението на таекуон-до по света през ХХ век също допринася за това. Основната концепция е била - уеднаквяване на техниката и това е начинът, по който са провеждани повечето семинари по света... с малко или никакво време, отделяно на аспекта на самозащитата във формите.

✔️В Енциклопедията се посочва също, че всяка техника следва да се заучава с нейното приложение. И следва то да е „гъвкаво“ или приложимо в „битка“, т.е. в реална ситуация. Разбира се, това не означава, че на улицата се блокира със скоростта и подготовката на техниките, с които се играе тул. Но означава, че хилядите повторения на техники като страничен блок с ръка създават мускулната памет, нужна за ефективната употреба на този блок, в един – единствен момент, който може да се окаже много важен.

✔️На следващо място са правилните стойки – стабилната позиция с крака, правилното стъпване и завъртане в точно определени посоки (най-напред на 90 градуса и все по-сложно – на 45 градуса и т.н.). Този, който е усъвършенствал правилните позиции и завъртането на опорния крак, развива сериозна сила на краката. Нещо, особено необходимо в градската среда на ХХ век, която е все повече изпълнена с препятствия.

????ABC FIGHT CLUB е място за хора от различни възрасти; тренират деца от 5 г. до възрастни на +60 г.

⬆️⬆️⬆️Повече информация и график на тренировките може да видите на

???? www.abcfight.com