ЕВРОПЕЙСКО ТАЕКУОН-ДО ITF ПЪРВЕНСТВО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ИСПАНИЯ

И тази година, за по-малко от месец, Европа е домакин на две официални Европейски първенства по таекуон-до ITF. Ситуацията е сходна от десетилетия и преди или след „глобалния световен проблем“, за таекуон-до няма разлика.

☑️В края на октомври ви представихме информация за Европейското първенство по таекуон-до ITF в Крит, Гърция. Сега, от вторник, 23 ноември в Ла Нусия, Испания, започва Европейското първенство по таекуон-до ITF, което е 35-о за мъже и жени и 26-о за юноши и девойки (35th Senior & 26th Junior European Taekwon-do ITF Championships 2021). То ще продължи до 28 ноември. Състезанието е първото подобно голямо първенство за тази ITF таекуон-до структура от началото на „глобалния световен проблем“. Миналата 2020 г. те отмениха Световното си първенство с домакин Финландия.

✅Според официалната информация за Европейското първенство по таекуон-до ITF в Испания са се регистрирали 575 състезатели от 29 държави, които са подали 1060 заявки в четирите дисциплини, индивидуално и отборно. Дисциплините са форма, спаринг, специална техника и силов тест.

✅Най-многобройните заявки са от Полша – 105, Румъния – 97, Испания – 89, Украйна – 83, Ирландия – 68 и др. С най-малко заявки са Швейцария и Франция с по 2, Албания с 4 и т.н.

✅В Испания няма да имат обаче отбор от Казахстан – последният изуми с присъствието си на Европейското в Крит с отбор от региона на град Павлодар, известен у нас и с наследниците на българската си общност.

✅В класирането по медали на Европейското в Крит отборът на Казахстан (с отбор от 20 състезатели) дори се нареди на 5-о място като изпревари България, която е 6-а (с отбор от 72-ма състезатели).

☑️Любопитен факт е, че Беларус, домакинът през декември 2021 г. на Световното първенство за юноши и девойки и за ветерани по таекуон-до ITF, но на другата таекуон-до ITF федерация, изпраща в Испания отбор от 13 състезатели. Преди по-малко от месец на Европейското първенство по таекуон-до ITF в Крит, Гърция, Беларус бяха символично представени с делегация (но не състезатели).

⬆️На Европейското в Испания най-много участници на спаринг при мъжете и жените има в категориите: мъже спаринг до 73 кг и до 78 кг – по 23, спаринг до 85 кг – 20 и др. На форми (тул): мъже четвърти до шести дан – 20 участници, форми мъже до първи дан – 18 и др. При жените: Най-многобройните категории на спаринг са до 56 кг – 17 състезателки, до 62 кг – 16 и др. На форми до първи дан са 18, до втори дан са 16. В специалната техника ще се надскачат 18 жени.

⬆️Най-много участници на спаринг при юношите и девойките има в категориите: юноши до 68 кг – 33, юноши до 62 кг – 30, юноши до 56 кг – 28, девойки до 55 кг – 27, девойки до 60 и девойки до 65 кг – по 24 и др. На форми до първи дан участниците при юношите са 48, на втори дан – 20 и т.н. При девойки първи дан има 41 състезателки. На специална техника ще се надпреварват 35 юноши.

Срещите ще се изиграят в спортен център Camilo Cano, един от най-модерните спортни комплекси в региона.