ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРЕДИ ТАЕКУОН-ДО

Преди дни, на 15 август 2023 г., се навършиха 78 години от освобождението на Корея от японска окупация. Датата се отбелязва като национален празник и в двете Кореи.

➡️След 15 август 1945 г. корейските бойни изкуства навлизат в нова фаза от своето развитие - вече не е необходимо да се практикуват скрито и да доминират японските бойни изкуства.

➡️Новите обстоятелства допринасят за появата на таекуон-до, което официално е представено десет години по-късно – на 11 април 1955 г.

✔️Към август 1945 г. 27-годишният бъдещ създател на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи вече е напреднал значително в традиционните корейски бойни изкуства, предимно Текион.

Има първи дан в карате, а в Университета в Токио защитава и втори дан. По време на войната е член на тайна военизирана общност, която си поставя за цел освобождението на Родината му от японска окупация. След края й през същата 1945 г., е изпратен в южнокорейската армия като инструктор по физическа подготовка и ръкопашен бой.

Това е сравнително висока позиция към онова време, която му позволява да разпространява създадената от него бойна система и да продължава с тренировките и с последователи.

✔️Както сам споделя в Енциклопедията - основна задача си остава да се създаде нов боен стил, който да включва най-доброто от традиционните източни бойни изкуства.

➡️Генерал Чой Хонг Хи въвежда своя стил на бойни изкуства във военното обучение след 1955 г. Тъй като корейската армия не следва да използва китайски и японски имена на бойни изкуства, бойното изкуство за корейските военни получава името Тае Куон До.

(По "Енциклопедия Таекуон-до" и други източници)