ДА ИГРАЕШ НА ТАЕКУОН-ДО

Най-малките възпитаници на столичния ABC Fight Club учат корейското бойно изкуство под формата на игри

„…В САЩ децата започват да спортуват още с раждането си. Ще се учудите, като разберете какво може да прави дори малкото ви бебе, когато е под ръководството на треньор. Първите групи за спорт в Америка са от 3-месечна възраст…“. Думите са от скорошно интервю на една българска спортистка и треньорка, която живее и работи в САЩ от 2005 г. Как се работи у нас с малките в спорта и по-специално в бойните изкуства, които са сред най-популярните предлагани занимания за учениците в последните години? Отговор на този и други въпроси ще даде Недялка Бачева (IV дан таекуон-до), инструктор в ABC Fight Club. Недялка, или Нели, както я наричат в залата, тренира, състезава се и преподава таекуон-до в продължение на 22 години. Участвала е на осем европейски и пет световни първенства по таекуон-до, успоредно с други международни турнири и държавни първенства. Завършила е Националната спортна академия „Васил Левски“, специалност таекуон-до.

Как възприемат децата на възраст 5 – 7 години заниманията по таекуон-до? В продължение на няколко години клубът води специални групи за тренировки с деца от 5-годишна възраст, като от 5 октомври започва поредната нова група в залата на Националния стадион „Васил Левски“. „Заниманията с деца в ABC Fight Club се водят от специално подготвени за работа с тях инструктори по методи, съобразени с възрастта. Тренировките са под формата на игри - така децата възприемат корейското бойно изкуство по един забавен начин“, разказва Нели.

„На тренировките по таекуон-до децата се учат да си партнират, да са отбор, да се научат, че всеки един пъзел от мозайката е важен за крайния резултат. Тренировките са подходящи и за момчета, и за момичета. Залата остава едно от най-добрите места, където са събрани малчугани с общи интереси. С влизането в нея, първият урок е, че мама и тати са до вратата. В залата има други правила, които са известни в бойните изкуства, и тяхната ефективност е отдавна призната“, обобщава Недялка Бачева. „Тук не е както в училище. В залата по таекуон-до златното правило е уважение и дисциплина; научиш ли се на това, всичко може да постигнеш с упоритост и постоянство както в таекуон-до, така и в живота“ – казва тя.

Как се справят инструкторите с предразсъдъците, че заниманията с бойни спортове пораждат агресия? „Наистина, има някои родители, които водят децата си с тази идея. Повечето обаче се надяват да научим децата им на ред, дисциплина, уважение, но в никакъв случай това не се постига с бой“, категоричен е Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до), основател и главен инструктор в ABC Fight Club.

„Всеки урок по бойни изкуства започва и завършва с поклон, по време на самата тренировка също се налага детето да стои неподвижно и да чака следващата команда. Спазването на такива правила кара децата да бъдат и много по-дисциплинирани в училище“, разказва Недялка Бачева.

По думите й – на тренировките на първо място стои изграждането на дисциплина у подрастващите. „Да уважаваш инструкторите, по-старшите ученици, съотборниците, залата – така се изграждат навици у децата за себеуважение и уважение към света извън залата“, разказва треньорката.

Под въздействие на тренировките, децата усъвършенстват физиката, техниката, духа и характера си. Бойните изкуства учат децата да се грижат за себе си, да се защитават, дават на децата по-високо самочувствие. Научават ги да се чувстват добре и да бъдат по-самостоятелни, когато не сте с тях. „Плахите стават силни и уверени, а палавите се учат на дисциплина и самоконтрол“, разказва за наблюденията си треньорката.

Все по-често се говори за проблемите с детското затлъстяване – бойните изкуства са добра алтернатива за развитието на здраво тяло – смята тя.

„Ако съберем всички бойни изкуства, по които има клубове, школи, тренировки, занимания и т.н., ще се види, че може би най-много хора в България се занимават с това, и то по съвсем понятни причини. Първо, че не е необходимо задължително да бъдеш състезател, второ, че като се занимаваш с това, ти получаваш нещо за себе си. Най-малкото може да тренираш, да се развиваш, независимо от това какво учиш, какво работиш, на колко години си“, казва Красимир Гергинов.

Практиката на клуба показва, че децата, често определяни като по-буйни и по-агресивни, стават едни от най-добрите състезатели. „Другата крайност – ако детето ви е много срамежливо и затворено, идвайки в залата, то ще създаде контакти и ще разбере, че няма нищо страшно, защото правилата за всички са еднакви и изявата на всеки един е важна“, казва Недялка Бачева. По думите й - в състезателните дисциплини; не е лесно. „Екипът на ABC Fight Club, начело с нашия треньор Красимир Гергинов, който е седми дан, работи усърдно и планира включването на все повече състезатели към спаринга. Опитът е матрицата за създаване на шампиони“, обобщава тя. В клуба има и млади състезатели, които се представят с успех на турнири по таекуон-до, кик бокс и други бойни стилове. „Състезателната част не е лесна“ – разказва Нели от практиката си. „Не мога да сравня с нищо друго адреналина преди първата среща. Сега ми липсва този адреналин, но може би съм станала по-улегнала, щом мога без него. Състезанията ме научиха на много. Едни от първите за мен правила, които пренесох и в живота си, са уважението към противника, феър плей, постоянство и упоритост, с което трябва да работиш към поставената цел“, допълва тя. А кой е най-ценният успех? „Най-ценният ми успех в живота е, че поемам по пътя към личностно израстване чрез бойните изкуства. Имала съм най-добрите учители, най-добрите съотборнички, а сега имам най-добрите трениращи“, казва Недялка Бачева.

Видео за тренировките за деца може да гледате в нашия канал в YOU TUBE : abcfightclub1

https://www.youtube.com/watch?v=WJKM6oGWgOw&t=14s