БЕЗ IRISH OPEN, НАЙ-ГОЛЕМИЯ КИК БОКС ТУРНИР В СВЕТА, ПРЕЗ 2021-ВА

Ситуацията около глобалната пандемия от Covid-19 продължава да се отразява в бойните спортове вече и за следващата 2021 г.: Отсега е ясно, че няма да се състои най-големият турнир по кик бокс в света Irish Open – Откритото първенство на Ирландия със статут на Световна купа.

В съобщение, публикувано в социалните медии в неделя, 8 ноември, организаторите посочват, че Световната купа по кик бокс Irish Open, с която традиционно започва годината в този спорт, няма да се състои в началото на март 2021-а. Те изразяват надежда да могат да я направят през 2022 г. Подобно нещо се случва за първи път от 28 години. През настоящата 2020-а Irish Open беше последното проведено кик бокс събитие от такъв мащаб в началото на март… след което всички следващи световни купи бяха отменени.

Irish Open e най-голямото състезание по кик бокс в света. Състезателните дисциплини в него са пойнт файт (особено престижен турнир за този стил), лайт контакт, фул контакт, К1 и музикални форми. В някои от годините само регистрираните състезатели са достигали до 4000 – 5000 души от страни от пет континента. Кик бокс срещите най-често се провеждат едновременно на 10 – 12 полета и 4 ринга в продължение на 3 или 4 дни. Обичайно, за всеки, занимавал се с кик бокс по-дълго време, е въпрос на престиж дори само да запише участие в турнира (било като състезател, треньор, съдия или дори зрител). Характерен е с разнообразието от стилове, категории, възрасти (от 6 до 99 години), начинаещи, напреднали, отворени категории, индивидуални, отборни и т.н. възможности. Спечелването на медал от Irish Open в разнообразната конкуренция също прави състезанието доста желано.

„Провеждането на събитието като цяло беше под въпрос заради размера на разпространение на Covid-19 и ограниченията около него. В допълнение правителството на Ирландия удължи договора си за използване на хотел Citywest до юни 2021 г., което направи турнира невъзможен“, се казва в съобщението на организаторите. В допълнение от коментари става ясно, че в миналото провеждането на Irish Open в Дъблин се е състояло въпреки затруднения на самолетните полети от снежни бури, намалена видимост от вулканична пепел, епидемия от луда крава...но Covid-19 победи всичко.