ABC FIGHT CLUB С УЧАСТИЕ НА ЧЕТИРИ В ЕДНО САВАТЕ СЪБИТИЯ

Да се организираш и да участваш на две, три, четири, пет събития в бойните спортове за три дни и да си проведеш и всички часове в залата... Следващите редове ще ги разберат само тези, които от години са в бойните изкуства и бойните спортове. Тези, които две години бяха поставени в извънредни условия без никаква или със символична подкрепа по време на пандемията. Тези, които днес са изправени пред набъбналия календар на таекуон-до, кик бокс, савате, където всички бойни спортове са с по три събития всяка събота и неделя на различни места.

А защо трябва да се участва на всички? Защото такъв е стилът, разбирането, това са бойните изкуства и бойните спортове и за тези, за които това е начин на живот, означава да се справят с предизвикателството.

От петък до неделя, 29 и 30 април до 1 май, треньори и състезатели от ABC FIGHT CLUB участваха в Пловдив и Пазарджик в Открит турнир по савате асо (Savate World Open), Световна купа по савате комба за жени 18 – 21 години и Държавно първенство по савате, както и на Държавно първенство по кик бокс К1. Паралелно с това, в София си проведоха всички часове по график, независимо от трите почивни дни, които са поредица в рамките на три седмици.

Савате (френски бокс, боен спорт с ръце и крака, който се играе с обувки) е вече станало традиционно участие за ABC Fight Club повече от 10 години. Разнообразен, цветен и нестандартен, турнирът винаги събира невероятен спектър от участници, аматьори, начинаещи, професионалисти, състезатели, треньори с десетилетен опит, разбирачи, естети, граждани, любопитни… Условието е да се изиграят срещи на ринг по правилника на савате асо. Асо е лайт контакт. За всичко знаещите звучи лесно, но се оказва, че ако можеш да изпълниш условията и да играеш на савате, впоследствие можеш да играеш на всичко. Затова и толкова години ABC дава възможност на млади и стари, начинаещи и напреднали, да участват на савате.

Обединяващата фигура на турнира Savate Plovdiv Open е на Ален Тардиц, който в продължение на десетилетия допринася за развитие на френския боен спорт савате в България. Личността му и връзката с България сами по себе си са достойни за филм. Усилията вече дават резултат и в Пловдив се разрастват хората около сина му Стефан Тардиц. За нас, благодарение на доброто сътрудничество с Българската федерация по савате, където ABC FIGHT CLUB е най-активният член, се получават все повече и повече емоционални събития и преживявания, каквото беше и тазгодишното.

Турнирът в зала „Олимпиада“ в Пловдив събра не две в едно, не три в едно, а четири в едно събития – нещо непостигано до момента: Open турнир, Държавно първенство, Гала вечер, Световна купа.

Традиционният Open турнир се състоя както винаги със самоотвержената работа на организатори и съдии, сред които председателят на Българската федерация по савате Георги Танчев и безкрайно симпатичното му семейство, които винаги са помагали с всичко, което е необходимо в залата; шефката на световните савате съдии Мая Оджич, която за страничен наблюдател винаги като на магия успява да балансира така, че да се проведат набелязаните десетки срещи, тя е подготвила и първите и единствени български съдии; Ален Тардиц, най-отдаденият организатор, рефер, съдия, състезател и посланик на савате по целия свят; Стефан Тардиц, който израства с всеки изминал ден и всички го обичат заради приветливото му отношение; добре познатите в спорта в Пловдив и винаги готови да помогнат в средите на савате у нас Пламен и Мария, с най-яката спортна зала в града; известните и не толкова известни  отбори, от национални, до клубни, пътували по невероятни за Пловдив маршрути от Иран, Узбекистан, Азербайджан и сравнително по-лесните за пристигане Италия, Франция, Румъния, Хърватия и Сърбия…

Савате всяка година допринася за нещо различно, всяка година изглежда озадачаващо как изобщо ще успее да се случи, и впоследствие всички са супер доволни от това, че са участвали. Тази година, след ковид стреса, и преди да се възстанови международният календар, ако успее някога, ценно е присъствието в България – за пореден път – на председателката на Световната федерация по савате г-жа Жули Габриел. Една дама от Великобритания, която в своите си среди тежи значително на мястото си с дългогодишното балансиране и развитие на избрания от нея боен спорт.

Новите формати за Пловдив тази година бяха Световната купа за жени по савате комба 18 – 21 години, където участничките дадоха каквото можаха от себе си, с надеждата това да е трамплин към професионалния ринг и топ елита на този спорт. Оригиналното решение на Гала вечерта организаторите беше в първите срещи топ мъжете – световни шампиони и медалисти да играят стил асо (също много труден и техничен стил), а жените да се бият на стил комба (фул контакт, само където е с обувки). Отличиха се всички, разбира се, ние сме пристрастни към Александра Димитрова, която спечели убедително срещата си срещу състезателка от Франция.

Нов формат беше и гала вечерта, която, ако пловдивчани знаят какви срещи са изпуснали без пари, и ако знаят за какви срещи ще дадат пари да гледат в бъдеще, доста биха се замислили. Извън платените и широко рекламирани формати, гала вечерта по савате в зала „Олимпиада“ предложи супер емоционални, технични и интересни срещи, с атрактивни състезатели, включително и от Камерун, с много технични изпълнения на Мирослав Оджич (още едно савате семейство с Мая Оджич и сръбският савате отбор от Войводина) и Джеймс Саутууд (последният е познат за нас от ABC FIGHT CLUB от двете си срещи в един ден с Дюк Нюамеруе, завършили с победи за Дюк през 2015 г., с емоционални български представяния на различни личности от различни зали; предизвикателство за рефери и съдии, които трябва да отсъждат по савате правилник. Освен България, благодарение на участието още на състезателки от Сърбия, Румъния и Узбекистан и състезатели от Иран и Узбекистан, се проведоха много прилични срещи, без претенции, срещи, в които водещ е боят, а не сметките. 

Към всичко това идват супер забавните демонстрационни срещи на Open по савате на деца 8 – 9 години, момченца и момиченца, които се случват благодарение на отдадеността на техните семейства, както ги подкрепят да спортуват, да се изявяват и да допринасят за развитието на активния начин на живот. Не забравяме и срещите на ветераните 50+, които показаха завидна техника и самоконтрол по време на участието си, и допринесоха за цялостния турнир със съдийство.

От ABC FIGHT CLUB в проявите в Пловдив и в Пазарджик участие взеха Красимир Гергинов, Амалия Колева, Денка Кацарска, Александра Димитрова, Моника Ценкова, Габриела Ценкова, Лора Лазарова, Стилян Стоев. Всички тренировки се проведоха по график, благодарение и на Михаел Гергинов, Калин Мирчев, Недялка Бачева, както и всички, които избраха да направят нещо за себе си, като вземат участие в заниманията по таекуон-до и кик бокс в клуба.