67 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ТАЕКУОН-ДО


Преди 67 години, на 11 април 1955 г., корейското бойно изкуство ТАЕКУОН-ДО официално получава своето международно признание, под това име. Години преди това неговият създател Чой Хонг Хи работи упорито със свои поддръжници, за да оформи и създаде новия боен стил на базата на древни корейски бойни изкуства. Така се стига до 11 април 1955 г., когато в Сеул, специална комисия от майстори в различни бойни изкуства утвърждава името ТАЕКУОН-ДО за новия стил. Под това име следва и бъдещото му разпространение. Днес в цялата таекуон-до общност по света 11 април се утвърждава като „рождения ден на таекуон-до“.
Наред с техниката, тренировките, методиката, философията, една от спецификите на таекуон-до, която е обща за трениращите, е придържането към Енциклопедията на генерал Чой Хонг Хи.
Какво четем накратко в нея за таекуон-до:
- „Таекуон-до - това е един от видовете бойни изкуства (самоотбрана без оръжие). Но това далеч не е всичко“.
- „Таекуон-до включва в себе си стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал, поведенчески концепции и дух на самодисциплина“.
- „Таекуон-до - това е научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана, който позволява, в резултат на интензивни физически и духовни тренировки, необичайно да се разшири диапазонът на индивидуалните възможности на човека“.
- „Съдържащите се в това бойно изкуство дисциплина, техника и дух са средства за развитието на чувство на справедливост, твърдост, хуманизъм и целеустременост у практикуващите. Духовната култура отличава истинския майстор от дилетанта, който се усъвършенства само в техническите аспекти на бойното изкуство“.
- „Може да се каже, че Таекуон-до е начин на живот“

***
Още много от таекуон-до може да научите практически на тренировките за начинаещи и напреднали в ABC FIGHT CLUB. Повече от 30 години специализиран в бойни изкуства и бойни спортове и специално в корейското бойно изкуство таекуон-до. Заповядайте!