58 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ITF

ℹ️На днешния 22 март 2024 г. се навършват 58 години от създаването на I.T.F. - International Taekwon-do Federation.

????International Taekwon-do Federation (ITF) е основана на 22 март 1966 г. в Сеул. Следващите десетилетия това е структурата, която разпространява таекуон-до по света, уеднаквява изискванията за степени, провежда съдийски и инструкторски курсове и в нея членуват националните федерации по таекуон-до.

????Деветте държави – първооснователи на ITF са Южна Корея, Виетнам, Малайзия, Сингапур, Федерална Република Германия, САЩ, Турция, Италия, Арабска Република Египет.

➡️Първият президент на ITF е създателят на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002). Създаването на ITF е описано от него в том 1 на Енциклопедията на таекуон-до.

????ITF става първата международна организация в света въобще, която разполага централата си в Корея. ????????

➡️През 1972 г. централата на ITF се премества от Сеул в Канада, където се установява и генерал Чой Хонг Хи, вследствие на политически и други причини. ➡️През 1985 г. централата на ITF се премества във Виена, Австрия, което дава тласък на разпространението на таекуон-до и в Европа.

✅През 1974 г. ITF провежда първото си Световно първенство по таекуон-до ITF в Монреал, Канада. В него участват 450 таекуондисти от 27 страни.