50 ГОДИНИ ОТ ПЪРВОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО КИКБОКС

ℹ️Знаете ли кога се провежда първото Световно първенство по кикбокс?????

14 септември 1974 г.
Лос Анджелис, САЩ
Пред 15 000 зрители

????Тази година, 2024-а, се навършват 50 години от провеждането му.

????Названието на събитието тогава е: „Първо професионално Световно първенство по фул контакт карате“.

????Промоутър на Първото световно първенство е Майк Андерсън, редактор на списание за професионално карате, който си поставя за цел представяне в положителна светлина на новия спорт, станал известен после като кикбокс. Така участие в Световното първенство взимат бойци от САЩ, Япония, Мексико и Европа. Сред поканените са тримата най-успешни американски каратисти Хауърд Джаксън, Бил Уолъс и Джо Луис.

????Сред известните имена на това събитие са редица световноизвестни актьори като Тели Савалас (Аристотелис Савалас – американски актьор от гръцки произход), който е коментатор на боевете, Чък Норис, Линда Лий (жената до Брус Ли), Присила Пресли и др.

????Състезателите са само мъже, разделени в четири теглови категории.
Полето е с размери 10х10.

????За победителите има награден фонд: 3000 $ за първо място, 1000 $ за второ и 500 $ за трето.

????Две седмици след събитието е основана PKA – Професионалната карате асоциация от Майк Андерсън, редактор на списание за професионално карате, с активното съдействие на Чък Норис. Впоследствие тя организира и излъчва по американските спортни канали още редица подобни събития, първоначално като „карате на всички стилове“. Така, от самото начало на световните първенства по кикбокс, се тръгва с презумпцията за телевизионни излъчвания, телевизионни права, спонсортва и аудитория, както в спортната зала, така и по телевизията.

????На снимката: Първите четирима професионални световни шампиони на фул контакт: Исая Дуенас (Мексико), Бил Уолъс (САЩ), Джеф Смит (САЩ), Джо Луис (САЩ)