22 МЕДАЛА ОТ ДЪРЖАВНОТО ПО КИК БОКС НА ПОЙНТ ФАЙТ, ЛАЙТ И КИК ЛАЙТ

Общо 22 медала спечелиха състезателите на ABC FIGHT CLUB на държавното първенство по кик бокс в стиловете на татами на пойнт файт, лайт контакт и кик лайт контакт. Това са 3 златни, 9 сребърни и 10 бронзови отличия. Състезанието се проведе на 27 и 28 ноември в София.

Това е петото държавно първенство по кик бокс за годината, в което ABC FIGHT CLUB успешно участва. Така на състезанията имаха възможност да се изявят всички, които имат интерес, в различните кик бокс стилове на татами и на ринг, както дебютанти, така и опитни юноши, девойки, мъже и жени.

***

Извън медалите, натрупания състезателен и треньорски опит в реална среда, проведените тренировки и подготовка, важни са и изводите от състезанията, които всеки е направил за себе си. Като още една гледна точка за тях днес, публикуваме превода на български на един текст на едно от известните имена в кик бокса в Европа в стиловете лайт и кик лайт – Мануел Нордио:

„…Когато започнах да тренирам кик бокс през 1983 година нямаше интернет; шампионите, които познавах, бяха шампиони, защото ги виждах да се бият и да успяват, а не защото публикуваха свои снимки в социалните медии, за да се промотират.

Когато започнах да се състезавам, изгубих много срещи и всеки път се връщах да тренирам обратно в моята група.

Когато започнах да побеждавам, пак се върнах да тренирам обратно в моята група; за мен това беше нещо напълно нормално. Ако печелех, то беше, защото бях тренирал с моята група, всеки от тях имаше частица заслуга за моя резултат.

Аз правех същото и когато станах национален шампион. Също и когато станах член на националния отбор. Когато печелех световни купи на кик бокс, аз винаги се връщах, за да тренирам заедно с моя клуб.

Когато първият ми треньор си отиде от този свят, аз потърсих клуб със сходни разбирания. Където шампионите (световни и европейски шампиони!!! Не говорим за победители в регионални турнири) помагаха на начинаещите, където групата израстваше заедно, където нямаше принцове и принцеси… и аз открих такъв.

Когато започнах да преподавам кик бокс, се опитвах да дам най-доброто от себе си, пренасяйки тази философия, където и да бях… И с гордост мога да кажа, че имам някои резултати.

Днес много хора след две състезания (не казвам победи) претендират за специално внимание, индивидуални тренировки, група за елитни… Те се държат като професионални спортисти, без да знаят какво в действителност означава - да тренираш кик бокс... Затова искам да отправя ясно послание: Аз съм с моята група. Моят приоритет е моята група, ако вие се чувствате по-добри от останалите, не се нуждаете от моята помощ... Аз обичам да помагам за израстването на обикновени хора - да стават по-добри в спорта; на тези, които някои смятат, че не са талантливи. Не обичам лесното, то е скучно...“

МАНУЕЛ НОРДИО, дългогодишен състезател, треньор, международен съдия по кик бокс, лайт & кик лайт контакт.